admin | Uncategorized

День Вишиванки-2018 – Україна крокує світом

Учениці Вищого професійного гірничо-будівельного училища «Швачки» разом з  майстром Удовицькою С.М  пошили величезну вишиванку,  даруючи всим позитивний настрій. Всі бажаючі прийняли участь у фотосесії «Я ЛЮБЛЮ ВИШИВАНКУ»

                  Всесвітній День Вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня.  Свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.

Історія свята

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету Леся Воронюк у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

У цей день фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а й далеко за кордоном.

Традиції вишивки

У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.

Мода на вишиванки

Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми – Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana.

Але традиція вишивати також відроджується. Майстрині комбінують різні орнаменти та візерунки, популярною є квіткова вишивка. Та й сам крій сорочки змінився — йде в ногу з часом.